Vad behöver man tänka på inför en flytt?

17 november, 2014 0 av webmaster

Att flytta till en ny bostad kanske låter enklare än man tror. Sanningen är att det krävs en hel del förberedelse och energi om flytten verkligen skall flyta på och allt skall bli smidigt. Det finns en uppsjö av rent praktiska saker som måste lösas inför och under en flytt. Låt oss titta närmare på hur man förbereda sin flytt för att nå det bästa resultatet.

Hur planerar man flytten?

Det allra mest grundläggande är man tänker till när det gäller saker i hemmet som man egentligen inte behöver använda (i.e. saker man sällan använder). Svep igenom alla utrymmen – inklusive källare eller förrådsutrymmen – och se till att bli av med gamla möbler, utslitnga kläder och annat bråte som känns överflödigt.

Rätt kartonger och emballage

Det finns inget klokare sätt för att flytten skall gå smidigare till än att köpa stabila flyttkartonger som man enkelt kan packa och sedan stapla över varandra. Detta förenklar flytten avsevärt. För sköra saker som glas och porslin gäller det att hitta rätt emballage som passar smidigast för föremålen.

Lyfta själv eller anlita hjälp?

Detta är kanske en parantes, men att flytta innebär att man tänker till ergonomiskt för att undvika rygg- och ledvärk. Använder du rätt teknik, det vill säga med rätt rygg- och benföring, kommer du inte skada dig. De allra tyngsta möblerna måste du vara extra försiktigt med och i många fall använda bärsele för. Om du inte vill ta dig an allt lyftande på grund av att föremålen är för tunga, är det kanske läge att anlita professionell hjälp. Det går att hitta en flyttfirma från Ystad ända upp till Jokkmokk om man slår på nätet. Se bara till att företaget har goda referenser.

Flyttbil

När du väljer flyttbil – förutsatt att du inte använder en flyttfirma – gäller det att hitta rätt dimensioner. Det är inte alltid så lätt med tanke på att valen är många. För en mindre lägenhet som en etta eller två räcker det med 15-20 kubikmeter i utrymme. För en större lägenhet eller ett radhus kan det bli tal om upp till 50 kubikmeter om man skall vara på den säkra sidan. Jämför noga priserna mellan uthyrarna innan du gör ditt val.