Mönster och tryck

5 september, 2014 0 av webmaster

T-tröja, som det heter på svenska, eller den engelska benämningen T-shirt, har en historia som är svår att härleda. Det troligaste är att den utvecklades från de undertröjor som användes av amerikanska armén långt tillbaka i tiden. Namnet är sprunget ur dess liknelse med ett T eftersom ärmarna står i rät vinkel när plagget ligger på ett plant underlag. Det är så tröjan mest presenteras på bild. Plagget är oftast tillverkat i bomull och normalt är kortärmat det vanligaste. Den långa tröjvarianten som går ner till knän brukar vara populär bland tonårstjejer men skulle kanske passa bättre på en storväxt person. För i just denna genre inom klädsfären finns det gott om rejäla storlekar. Upp till 9XL och kanske mer finns att hitta om man söker. Speciellt många anpassade butiker med stora kläder finns att hitta online, där utbudet är stort och priserna pressade.

Tryck och mönster
T-tröjan har i alla tider använts för olika uttryck genom att förses med tryck. Detta gäller även collegetröjorna men för dem har trycket använts mer sparsamt. Däremot kan denna typ av tröja ha ett mer varierat utseende vad färg och mönster beträffar. Förr i tiden gjorde man T-shirt med batik vilket innebar att man täckte för delar av tyget innan färgning.

Ränderna går aldrig ur
I varmare länder som till exempel Thailand är det populärt med t-tröjor i material där bomull kombineras med polyester. Detta ger en lättare tröja rent viktmässigt och kan kännas skön när det blir varmt. Den absorberar inte svett lika lätt och den som vill undvika svettfläckar under armarna i största möjliga mån kan välja en mörk sådan. I de asiatiska länderna är det populärt med stora tryck på t-tröjor. Det kan i många fall dra uppmärksamheten bort från en till exempel stor mage. Ett annat trix är dessa länders förkärlek till fotboll vilket visar sig i tröjor med färger för fotbollslag. En randig Barcelona fc-tröja i stor storlek till exempel, kan vara vettigt för den store som traditionellt sett ser smalare ut i randigt.