Hur mycket tjänar en elektriker i Uppsala?

16 december, 2014 0 av webmaster

En elektriker tjänar, sett till snittet i Sverige, ganska bra och befinner sig ungefär strax över medel rent statistiskt. Hur mycket en elektriker sedan tjänar påverkas sedan naturligtvis av saker som till vilket företag, hur mycket denne jobbar per månad samt var i Sverige han utför sitt yrke. För det är nämligen så att det kan skilja ganska väsentligt i lön per månad mellan en elektriker i en större stad som Uppsala mot vad en elektriker i exempelvis Kramfors kanske tjänar – men här är inte just elektrikeryrket något speciellt utan detta är något som sker i de allra flesta branscher.

Man tjänar helt enkelt lite bättre i större städer som Uppsala, Stockholm, Göteborg eller Malmö än vad man gör i mindre samhällen, oavsett då om man jobbar som snickare, elektriker eller som lärare. Dock kan även saker som antalet jobb skilja städer åt och om du är en elektriker i Uppsala så kanske det finns fler antal jobb att utföra – men då är även konkurrensen större och fler företag är inblandade i olika offerter. Detta kan ju då i slutändan innebära att du ena månaden har väldigt lite jobb medan du kanske i en mindre stad som Kramfors inte har samma utbud men å andra sidan då kanske i en större grad lägger beslag på de jobb som dyker upp. Här gäller det alltså för en elektriker i Uppsala att alltid göra sitt jobb och skaffa sig ett bra rykte som i sin tur leder till fler och större jobb – gör man dåliga jobb, ja, då är ju risken väldigt stor att man istället tappar jobb.

Detta blir man inte lika känslig för i Kramfors utan kan planera lite annorlunda efter de normala flöden som av arbeten som månadsvis brukar dyka upp. Men en elektriker i Uppsala tjänar alltså ändå generellt lite bättre än vad hans kollega i mindre stad gör och detta har sin förklaring i att levnadskostnaderna är dyrare i större städer och då får man också lite mer betalt – något som brukar jämna ut sig då alla räkningar och annat är betalda. Efter det brukar elektriker ha ungefär lika mycket kvar i plånboken oavsett vart i landet man nu jobbar och då spelar Uppsala eller Kramfors ingen roll.

Finns det jobb som elektriker att få i Uppsala?

Antalet jobb och utbudet bland elektriker håller ett ganska jämt snitt året om – duktiga och erfarna elektriker behövs ju alltid och detta oavsett om man söker jobb i Uppsala eller någon annanstans i Sverige. Är man skicklig på sitt yrke – i det här fallet elektriker – så behöver man helt enkelt inte oroa sig för att gå utan jobb någon längre tid. Sedan spelar det ju även roll med vad man vill jobba med som elektriker – en del föredrar mindre villajobb medan andra helst ser att man jobbar på större byggen. För den sistnämnda kategorin är då städer som Stockholm, Malmö och Uppsala att rekommendera – helt enkelt för att det är där som flest stora byggnationer sker och därför möjligheterna till jobb ökar markant för en elektriker.