Förnya Sveriges elskåp

16 januari, 2015 0 av webmaster

Om man talar om huruvida en stad är vacker, originell och häftig så avgörs detta ofta av hur ungdomar kan komma till tals. Med att komma till tals menar vi att yngre människor får en chans att exempelvis måla graffiti på någon offentlig byggnad, att man får åka skateboard eller kanske ges en möjlighet att fritt få uttrycka sina åsikter genom musik eller annat. Det blir alltså så att ungdomen i stort avgör om en stad känns gammal och grå eller sprudlar av framåtanda. Tar man stockholm som exempel så var denna stad förr om åren känd för klotter och graffiti men har sedan några år tillbaka genomgått ett stålbad gällande detta då ledande politiker bestämde sig för att detta – till varje pris – skulle bort.

Visst, detta beslut var bra på många sätt – men var det inte lite väl drastiskt, tappade staden inte lite charm på samma gång? Många har faktiskt tyckt exakt så och det är därför som amn numera i Stockholm tillåter ett visst mått av graffiti på vissa utvalda väggar samt på elskåp runt om i staden. Just elskåp är en intressant sak som verkligen – vid rätt sorts grafitti eller konst – kan höja omgivningen runtomkring det. Elskåp i sig är ju väldigt tråkiga – grå klumpar som bara står och tar plats lite varstans i staden. De är naturligtvis oerhört viktiga – men måste de vara så fula som de i dagsläget är?

Elskåp är en perfekt plattform för konst

Det var lite så man funderade då man plötsligt i Stockholm tillät konst på vissa utvalda elskåp och resultatet var förbluffande – plöstligt hade människor något att fästa ögonen på i väntan på exempelvis bussen och de unga människorna hade plötsligt plattformar att uttrycka sin kreativitet och sina budskap på. Man fann alltså en sorts mellanväg i Stockholm där de unga kunde uttrycka sig på elskåp och detta lilla experiment får vi hoppas att det återkommmer inom en snar framtid. För det är nämligen så att dessa elskåp som det handlade om numera är tillbaka till sin trista, grå färg och här får vi – som sagt – hoppas att denna utsmyckning kan återupptas.

Det visade sig nämligen vara ett synnerligen lyckat försök som dels gav staden ett lite mer spännande uttryck, fick folk att haja till och även gav ungdomar en chans att förkovra sin kreativa sida – dessa elskåp bör direkt smyckas ännu en gång då det verkligen tillförde någonting till Stockholm som stad. För, handen på hjärtat nu – vem vill egentligen ha de där plåtlådorna i sitt nuvarande skick?

Är inte elskåp den ultimata konstutställningen egentligen? Tänk efter, de finns överallt, de finns i varenda stad och framförallt – de är lika tråkiga och trista var de än står. Att låta ungdomar smycka ut och måla dessa elskåp – oavsett stad – skulle göra intrycket betydligt behagligare. Vem vet, kanske finns det en ny Banksy någonstans i Sverige och kanske är ett elskåp det enda denna konstnär behöver för att kunna ta steget fullt ut? Alltså – återuppta detta experiment och ge dessa elskåp den färg de behöver.