Så fungerar ett webbregister

21 augusti, 2021 Av av webmaster

När det kommer till fenomen som har med internet att göra är vissa saker mer eller mindre dolda i dunkel för gemene man. Ett av dessa fenomen är de så kallade webbregister som registrerar och listar webbsidor. Dessa databaser är kanske inte fullt lika vanliga idag som tidigare i webbens historia. Med det sagt är de i allra högsta grad fortfarande aktuella – onlinelistan.com är ett exempel på ett svenskt register av denna typ. Här kommer vi förklara hur ett webbregister fungera för att ge dig mer insikt i syftet med dessa!

Kvaliteten en viktig aspekt vid val av webbregister

Syftet med ett webbregister är att lista webbsajter utifrån deras respektive ämnen. Ett sådant register fungerar alltså i praktiken som en stor databas över webbsidor.

En aspekt som ofta diskuteras när webbregister kommer på tal är kvaliteten. Det innehåll som publiceras behöver nämligen vara högkvalitativ för att vara till gagn för användarna av registret. Det är också viktigt att det tydligt framgår vilka olika sorters listningar som finns tillgänglig (om det finns flera sådana) Även villkoren för att listas i databasen bör vara lättbegripliga och enkla att hitta. På https://onlinelistan.com hittar du enkelt kriterierna för listning i huvudmenyn på sajten.

Så navigerar du bland kategorierna

online tipsMed hjälp av ett länkregister kan du på ett smidigt sätt utforska den information som intresserar dig. Om du till exempel är på jakt efter webbplatser som handlar om målningar kan du se om det inte finn en kategori som heter “konst” eller liknande. I fallet med onlinelistan.com skulle du först välja huvudkategorin “kultur” och därefter gå djupare ner i hierarkin. I tur och ordning skulle du klicka dig igenom underkategorierna “bildkonst” och till exempel “konstnärer” eller “målning”. Genom att gå på djupet bland kategorierna hittar du till syvende och sist exakt vad du söker efter.

Du kan hitta kvalitetssäkrade svenska webbsidor inom bland annat dessa ämnen:

  • datorer
  • nöjen och fritid
  • kultur
  • utbildning
  • regional anknytning
  • politik

Som du märker när du bläddrar bland kategorierna på sajten finns det i princip inget ämne som inte kan täckas!