Att tänka på inför ett stambyte i en villa
Ett stambyte är inget man behöver tänka på särskilt ofta, vare sig som fastighets, – eller villaägare. Förr eller senare kan det dock vara dags och då finns flera saker att tänka på, till exempel att ta reda på vad processen egentligen innebär och hur mycket det kommer att kosta, samt att förbereda sig när det börjar närma sig.
Ta reda på vad ett stambyte innebär
Ett stambyte är som sagt förr eller senare oundvikligt för att inte riskera stora skador om rören skulle gå sönder. Det är dock inte alla som känner till hur processen går till eller hur omfattande det faktiskt är – till exempel det faktum att man i regel behöver renovera hela badrummet i samma veva, eftersom man bryter tätskikten för att komma åt rören.
Även köket och andra utrymmen så som tvättstuga blir påverkade men kräver oftast inte att man river ut allt, som i ett badrum. En första sak att tänka på när ett stambyte börjar bli aktuellt är alltså att läsa på och sätta sig in i hur det går till. Är man väl förberedd kommer det troligen inte som någon chock, vilket skulle kunna hända om man är oförberedd och sedan får se allt som händer när arbetet påbörjas.
Be om offerter
Ett stambyte är tyvärr inte gratis utan snarare tvärt om, en ganska dyr sak att genomföra. För att veta vad det hela kommer att landa på är det smart att be om offerter från olika utförare, dels för att vara förberedd på priset, dels för att kunna jämföra. Vad gäller priset kan det vara bra att tänka på följande:
- Dyrast behöver inte vara bäst
- Se upp för ovanligt låga priser
- ROT-avdrag gäller
Förberedelser inför bytet
Som privatperson i en villa är det inte mycket man kan eller bör göra själv när det kommer till stambyte. Arbetet bör såklart genomföras på ett fackmannamässigt sätt men däremot finns andra saker man kan göra för att underlätta.
En sak är att flytta undan stora möbler och annat som kan vara i vägen där hantverkarna behöver kunna ta sig förbi på ett enkelt sätt. Sedan kan man tänka på att flytta undan även mindre föremål om man inte vill riskera att dom går sönder eller blir smutsiga. Räkna med att det kommer damma en hel del – även om öppningar och dylikt täcks för med plast.