Visste du det här om Adidas?

10 februari, 2019 Av av sitebox

Visste du det här om Adidas?

Det finns många skomärken i världen. Det finns många skomärken som sysslar med löparskor i världen. Men enbart ett fåtal, kanske en eller två konkurrenter, är lika kända som Adidas är. Deras skor används av professionella idrottsutövare, såväl som av motionärer och personer som inte tränar, men som tycker att skorna helt enkelt är snygga. Men hur mycket vet du egentligen om företaget Adidas och deras skor? Här tar vi upp ett antal fakta som du kanske inte kände till.

Fem udda fakta om Adidas

  1. Adidas föddes till följd av en dispyt mellan syskonen Adi och Rudolf Dasller. De jobbade tillsammans på ett familjeföretag, men efter ett bråk delade man upp företagets tillgångar mellan varandra. De skapade varsitt företag: Adidas och Puma.
  2. Företaget kom nästan att heta Addas. Det namnet skulle dock inte komma att godkännas, eftersom det redan fanns ett tyskt skoföretag med just det namnet, som tillverkade skor för barn. Han la då till ett i, och fick namnet godkänt.
  3. De tre ränderna i Adidas logga är något som är starkt förknippat med dem. Dock tillhörde de inte Adi förrän 1951, då han köpte dem från ett finskt skomärke, Karhu. Det sägs att de sålde varumärket med de tre ränderna för två flaskor whiskey och 1 600 €.
  4. Badtofflorna sägs ha uppfunnits, eller åtminstone gjorts populära, av Adidas. Detta efter att det tyska herrlandslaget i fotboll gick till dem efter att de kom fram till att spelarnas fötter bör skyddas i omklädningsrummen. Deras tofflor är än idag populära.
  5. Under 80-talet lanserade man skor med inbyggd stegräknare. Det är ett enkelt jobb för smartphones och smartklockor idag, men 1984 var det uppseendeväckande att det fanns i ett par skor. Modellen drogs tillbaka 1987, men gjorde en återkomst på marknaden 2014.
  6. När Michael Jordan draftades år 1984 ville han samarbeta med företaget. Att de inte gick med på detta anses vara ett av deras större misstag. Distributörer ville gärna se ett samarbete, men högt uppsatta på företaget var inte så pigga på det. Han blev erbjuden 100 000 USD om året av Converse, och 500 000 USD om året av Nike. Han gick till Adidas och frågade om de kunde komma nära erbjudandet, men de tackade nej.