Att tänka på vid köp av damcykel

24 februari, 2019 Av av sitebox

Att tänka på vid köp av damcykel

När du ger dig i färd med att köpa en damcykel finns det idag flera faktorer att ta hänsyn till. Nedan går vi igenom några av de viktigaste av dessa för att underlätta ditt inköp.

Rammaterial

Det material som din damcykel är tillverkad av har stor vikt då materialet har en stor inverkan på cykelns totala vikt.

På sistone har många tillverkare valt att använda sig av den lätta metallen aluminium, kolfiber samt olika slags blandningar med stål eller titan. Detta har lett till att tillverkarna har fått fram material som både har en låg vikt men samtidigt är hållbara och gedigna. Du bör välja en ram som passar dina behov och din kroppsvikt.

Vikt

En damcykel används ofta på daglig basis eller som ett motionsredskap. Det är därför viktigt att du väljer en cykel med lite lägre vikt, gärna mellan 14-16 kg. En lättare cykel ger dig en större kontroll över cykeln samt en högre komfortnivå. Även här är det dock viktigt att du väljer en cykel med en vikt som lämpar sig väl för din längd och kroppsmassa.

Växlar

Flera av de bästa damcyklarna har många växlar. Köp gärna en damcykel med ett större antal växlar för att få en större spridning på växlarna.

Hjul

Din cykels hjulstorlek är ännu en viktig faktor att väga in vid valet av damcykel. Du behöver en storlek som ger god stötdämpning och ett bra grepp på vägen. Detta ger dig god kontroll över din cykel samt minimerar risken för att du får sladd.

De flesta lätta damcyklar på marknaden är utrustade med bredare däck i storleksordningen 20-26 tum. Om du vill få en stabil och olycksfri upplevelse i sadeln oavsett terräng, bör du köpa en cykel med breda däck.

Dämpning

Lätta damcyklar har antingen ingen dämpning, dämpning fram eller dämpning både framtill och baktill. Leta gärna efter en cykel med dämpning såväl framtill som baktill eftersom dessa cyklar ger en god väghållning och hög komfort på skumpiga vägar.

Tillbehör

Utöver ovanstående aspekter är det även viktigt med tillbehör. Du kanske vill ha en cykelkorg för förvaring av diverse föremål eller något annan slags tillbehör?